Een extra dag in Saigon
Door: Marloes
Blijf op de hoogte en volg Marloes
10 April 2026 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Na een lekker ontbijt had ik mijn spulletjes ingepakt. Ik was klaar voor vertrek want vandaag zou de toertocht naar Da Lat beginnen. Om 8:15 uur was uitgecheckt en wachtte ik netjes in de lobby van het hotel. Ik begon me wel enigszins zorgen te maken. Normaalgesproken zijn Vietnamezen erg op tijd en ik had om 8:00 uur afgesproken. Ik heb een appje gestuurd naar de baas van de toer en hij belde me meteen. Blijkbaar was degene waar ik vandaag mee op pad zou gaan aangereden door een dronken taxichauffeur. Mijn gids lag in het ziekenhuis met een gebroken arm. In Vietnam kan je de politie schijnbaar omkopen, als je maar genoeg geld hebt, zodat er geen verder onderzoek wordt gedaan naar mogelijk alcoholgebruik. Deze toeroperator stond er daarentegen op dat de politieonderzoek ging doen en daardoor kwamen ze erachter dat hij restalcohol in z’n bloed had. Nu komt deze taxichauffeur op een zwarte lijstje staan en moet fikse verzekeringskosten dekken.
dit betekende ook dat ik nog een extra dag in Saigon had. Ik wist nog niet zo goed wat ik hiermee ging doen. Uiteindelijk besloot ik om mijn kennis van Saigon iets te verbreden buiten de gebaande paden. Ik heb een tour gedaan wederom achterop een scooter waarbij ik de districten buiten de toeristische hotspots heb bezocht. Ik kwam bij het monument voor de monnik die zichzelf in brand stak als protest tegen de Amerikaanse bezetting van Zuid Vietnam. Dit was erg indrukwekkend. Ik ben daarnaast ook door Chinatown van Saigon gegaan en heb een heel stuk van de rivier gezien. Uiteindelijk heb ik de avond afgesloten bij een lokaal restaurantje met daarin specifiek Zuid Vietnamese gerechten. Het was een leuke dag maar ik ben klaar om morgen verder te reizen.